Vremenska Prognoza Srbija

Vremenska prognoza za 2. jul 2019 – šta nas očekuje?

Ukoliko se pitate kakvo nas vrijeme očekuje drugog jula ove godine, donosimo vam sve relevantne informacije. Bez obzira da li planirate dan provesti na plaži, u prirodi ili u gradu, važno je unaprijed znati kakve nas vremenske prilike očekuju. Pročitajte našu vremensku prognozu za 2. jul 2019. godine i budite spremni za sve iznenadne promjene vremena!

Vremenska prognoza za 2. jul 2019 – šta nas očekuje?

Uvod

Leto je stiglo, a sa njim i visoke temperature. Stanovnici Srbije su već navikli na toplotne udare, ali 2. jul donosi i neke izazove. Ovaj dan će biti poseban po tome što će biti najtopliji dan u godini u Srbiji. Šta nas tačno očekuje?

Najtopliji dan u godini u Srbiji

Prema zvaničnim prognozama, u utorak 2. jula očekuje se da temperature dostignu rekordne visine. U većini delova Srbije, temperature će iznositi između 34 i 39 stepeni.

Upozorenje crveni meteo-alarm na istoku i jugoistoku zemlje

Zbog niske vlažnosti vazduha i očekivanih vrućina, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na crveni meteo-alarm na istoku i jugoistoku zemlje. U ovim regionima, temperature će često prelaziti 40 stepeni, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Preporuke zaštite od sunca za radnike na otvorenom

Kao što je poznato, toplotni udari mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, posebno starijih osoba i radnika na otvorenom. Zato je važno preduzeti zaštitne mere. Preporučuje se raditi u hladovini, nositi šešir i garderobu od prirodnih materijala, kao i piti dovoljno vode tokom celog dana.

Boravak u vodi kao odličan beg od vrućine

Kada su temperature visoke, boravak u vodi može biti veoma osvežavajući. Srbija ima mnogo lepih reka, jezera i bazena koje možete posetiti i uživati u prijatnom rashlađenju. Važno je napomenuti da temperature vode takođe mogu biti vrlo visoke, pa treba biti oprezan i ne preterivati sa plivanjem.

Temperatura vode na rekama i jezerima: Save 25 stepeni, Dunava kod Beograda 24 stepena

Ako planirate da se rashladite u vodi, važno je znati da temperature vode može biti variraju. Prema zvaničnim prognozama, temperatura vode na reci Savi iznosi 25 stepeni, dok je na Dunavu kod Beograda temperatura 24 stepena.

Svežiji vazduh očekuje se od srede

Iako nas 2. jul očekuje sa velikim vrućinama, dobra vest za sve stanovnike Srbije je da će od srede biti osetno svežije. Temperature će se smanjivati i očekuje se da će se vratiti na nivo koji smo već videli početkom leta.

Temperature u drugoj polovini sedmice oko 30 stepeni

Svežina se neće dugo zadržati, pa se od četvrtka ponovo očekuju visoke temperature. Međutim, one neće biti ekstremne kao u utorak, već će se kretati oko 30 stepeni.

FAQS

 1. Kako najbolje zaštititi sebe od visokih temperatura?
  Preporučuje se boravak u hladovini, nošenje šešira i garderobe od prirodnih materijala, kao i konzumiranje dovoljnih količina tečnosti.

 2. Da li je boravak u vodi bezbedan tokom toplotnih talasa?
  Boravak u vodi može biti odličan način da se rashladite, ali treba biti oprezan jer temperature vode takođe mogu biti visoke.

 3. Kakve su temperature vode na rekama i jezerima u Srbiji?
  Prema zvaničnim prognozama, temperatura vode na reci Savi iznosi 25 stepeni, dok je na Dunavu kod Beograda temperatura 24 stepena.

 4. Od kada možemo očekivati da se temperature smanje?
  Svežiji vazduh očekuje se od srede.

 5. Da li će visoke temperature trajati celo leto?
  Zvanične prognoze za celo leto još uvek nisu objavljene, ali se očekuje da će i dalje biti visoke temperature. Važno je preduzeti zaštitne mere kako bismo izbegli posledice po zdravlje.

Оставите одговор