Turizam

Statua fest u Loznici: Poseta dvorskom kompleksu i degustacija vina Vitezova – Arena Zabatkiensis“ | Srbija koju volim 608

Statua fest u Loznici: Poseta dvorskom kompleksu i degustacija vina Vitezova – Arena Zabatkiensis” | Srbija koju volim 608 U blizini Loznice, u malom mestu Zabatka, postoji nešto što svakako treba da vidite. Reč je o dvorskom kompleksu Vitezova iz 19. veka, koji odiše elegancijom i raskoši. Na ovom mestu se održava Statua fest, tradicionalna manifestacija koja okuplja ljubitelje umetnosti, vina i dobre zabave. U sklopu festivala posetioci imaju priliku da obiđu dvorac i njegove predivne bašte, ali i da uživaju u degustaciji vina Vitezova, koji su dugi niz godina poznati po svojoj izuzetnoj kvaliteti. Ukratko, ovo je savršena prilika da se opustite u prirodi, upoznate se sa kulturnom baštinom Srbije i probate neke od najboljih vina u regionu.

Bliži se septembar, mesec kada će se u Loznici održati drugi po redu internacionalni festival živih statua. Prošle godine je ovaj događaj privukao brojne posetioce iz cele Srbije, ali i iz zemalja regiona. U ovom članku ćemo govoriti o različitim aktivnostima koje možete obaviti u okviru festivala, ali i o drugim zanimljivostima koje ovaj deo Srbije pruža turistima.

Učešće na festivalu

Festival se održava u Loznici, gradu smeštenom na samoj granici između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ove godine, na festivalu će učestvovati umetnici iz Srbije, Rumunije i Izraela. Posetioci će moći da vide statui koje vizuelno prikazuju različite teme – od istorije do savremene kulture.

Osim samih statua, festival nudi i druge aktivnosti, poput radionica i koncerata. U okviru festivala, posetioci će takođe moći da se upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom, dožive gastronomske specijalitete iz ovog kraja.

Poseta Kajmakovači i degustacija vina

Posle užurbane atmosfere festivala živih statua, turisti mogu da se upute ka Kajmakovači, jednom od omiljenih turističkih destinacija u ovom delu Srbije. Kajmakovača je poznata po svom bureku, koji se pravi po starim srpskim receptima i koji je jedan od najukusnijih u zemlji. Osim bureka, tamo se mogu naći i druge gastronomske delikatese kao što je kajmakovački kolač, slatka pita sa orasima i sirom.

Ukoliko ste ljubitelj vina, ne propustite posetu Saboru vinskih vitezova, koji se održava na Paliću, udaljenom oko sat vožnje od Loznice. Tamo će biti predstavljeni najbolji vina iz Srbije, a posetioci će moći da učestvuju u degustaciji, kao i da se upoznaju sa proizvođačima ovog pića.

Poseta Dvorskom kompleksu na Dedinju

Jedna od najzanimljivih turističkih atrakcija u Beogradu je Dvorski kompleks na Dedinju. Ovaj kompleks se sastoji od Kraljevskog i Belog dvora, koji su nekada bili sedište kraljevske porodice Jugoslavije.

Otvorenje Kraljevskog kompleksa na Dedinju za turističku sezonu 2023. godine će biti veliki događaj za sve ljubitelje istorije. Tokom posete kompleksu, posetioci će moći da vide prelepo uređene bašte, ali i unutrašnjost dvorova koja odiše luksuzom i istorijom.

Priprema svinjskih rebara po starom beogradskom receptu

Ukoliko ste u gradu i želite da isprobate neke od tradicionalnih srpskih specijaliteta, posetite restoran gde možete probati svinjska rebra po starom beogradskom receptu. Recept za ova rebra je star preko stotinu godina, a pržena su u masti koja im daje poseban ukus i aroma.

Gost u emisiji – dr Vladimir Pavković, profesor na Visokoj turističkoj školi

U emisiji “Srbija koju volim” ugostili smo dr Vladimira Pavkovića, profesora na Visokoj turističkoj školi, koji nam je otkrio svoja omiljena mesta u ovoj zemlji. Profesor Pavković je istakao da je za njega Sabor vinskih vitezova na Paliću jedno od najzanimljivijih mesta u Srbiji, koje bi preporučio svim turistima.

Neka od čestih pitanja

 1. Kada se održava Internacionalni festival živih statua u Loznici?
  A: Festival se održava u septembru.

 2. Koji su učesnici na ovogodišnjem festivalu živih statua?
  A: Na festivalu će učestvovati umetnici iz Srbije, Rumunije i Izraela.

 3. Gde je moguće probati svinjska rebra po starom beogradskom receptu?
  A: U Beogradu postoje nekoliko restorana na kojima se može probati ovo jelo.

 4. Kada će biti otvoren Kraljevski kompleks na Dedinju za turističku sezonu?
  A: Kompleks će biti otvoren za turističku sezonu 2023. godine.

 5. Šta se dešava na Saboru vinskih vitezova na Paliću?
  A: Na Saboru će biti predstavljena najbolja vina iz Srbije, a posetioci će moći da učestvuju u degustaciji, kao i da se upoznaju sa proizvođačima ovog pića.

Zaključak

Loznica i ovaj deo Srbije nude mnogo zanimljivih destinacija za turiste. Internacionalni festival živih statua u Loznici je samo jedan od mnogih događaja koji se održavaju tokom godine, a koji privlače posetioce iz cele Srbije i regiona. Osim toga, turisti mogu posetiti Kajmakovaču, Sabor vinskih vitezova na Paliću, Dvorski kompleks na Dedinju, kao i uživati u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. Sigurni smo da će svako naći nešto zanimljivo za sebe u ovom delu Srbije.Za one koji žele da se detaljnije upoznaju sa ovim područjem, postoji i mogućnost organizovanih tura koje obuhvataju sve ove turističke atrakcije i još mnogo toga. Takođe, važno je napomenuti da su mnoge od ovih destinacija i dalje nedovoljno istražene, pa turisti koji vole avanturu mogu istražiti nepoznate delove ovog područja.

Na kraju, nije teško shvatiti zašto je Srbija postala sve popularnije turističko odredište u poslednje vreme. Njena bogata istorija, kultura, priroda, prelepi gradovi i ukusna hrana predstavljaju jedinstvenu kombinaciju koja privlači sve veći broj turista iz celog sveta. Iako pre svega poznata po Beogradu, Srbija ima mnogo toga da ponudi i van ovog grada. Zato, ne propustite priliku da istražite ovaj prelepi deo Balkana i da se uverite zašto je toliko mnogo ljudi zaljubljeno u ovu zemlju.

Оставите одговор