Klimatske Promene

ŠTA SE DESILO U SVETU? 12-14. maj 2023. Tropska oluja, klizišta, poplave, požari

Dobrodošli nazad na našu rubriku “Šta se desilo u svetu?” koja donosi najnovije vesti o svetskim događajima. Od 12. do 14. maja 2023. godine desilo se mnogo prirodnih katastrofa širom sveta koje su izazvale veliku štetu i nesreće. Tropska oluja, klizišta, poplave i požari zadesili su mnoge delove sveta i ostavili iza sebe razornu posledicu. U nastavku ćemo detaljno izložiti šta se tačno desilo i kako su ljudi i zajednice pogođene ovim događajima.

Uvod

Poslednjih nekoliko dana svetom su harale različite prirodne katastrofe koje su ostavile velike posledice i tragedije. U ovom članku, saznajte o najznačajnijim događajima koji su obeležili ovo vreme.

Tropska oluja paralisala Meksiko

U petak, 12. maja Meksiko je bio potresen tropskom olujom koja je pogodila oblasti Sijudad de Meksiko i Čipas. Snažni vetrovi su oborili drveće, a jaka kiša je izazvala poplave i klizišta. Prema poslednjim izveštajima, u oluji je poginulo petoro ljudi, dok je preko 400 000 domova ostalo bez struje. Međunarodna zajednica je pritekla u pomoć, a radnici su, uprkos izazovnim uslovima, radili na otklanjanju posledica oluje širom pogođenih oblasti.

Klizišta i poplave u Južnoj Americi

Snažne kiše, praćene grmljavinom i tučom, pogodile su grad Murciju u Španiji tokom noći između petka i subote. Vatrogasci su preduzeli hitne mere kako bi spasili stanovništvo iz poplavljene oblasti. Slična situacija dogodila se u Ankari, gde je kanjon preplavljen zbog jake kiše u subotu.

U međuvremenu, u Čileu je crvena uzbuna zbog požara koji je pogodio regiju Valparaíso. Preko 100 vatrogasaca se bori protiv požara koji je započeo u petak, a preko 25 kuća je uništeno.

Super ciklon Mocha stiže

U nedelju, 14. maja, očekuje se da će super ciklon Mocha pogoditi obale Mjanmara i Bangladeša. Ciklon će doneti obilne padavine u oba područja i mogućnost pojave poplava i klizišta u već pogođenim oblastima.

Klimatski kanal prati ekstremne vremenske uslove širom sveta

U svetlu ovih događaja, razne organizacije i kanali su posvetile pažnju informisanju javnosti o klimatskim promenama i njihovim posledicama. Kanal koji se bavi takve tematike, Climate Channel, izveštava o prirodnoj katastrofi širom sveta, kao što su poplave, zemljotresi, snežne oluje i vulkanske erupcije.

Pridružite se kanalu kako biste bili informisani o prirodnim katastrofama

Klimatske promene su stvarne, i posledice su sve uočljivije širom sveta. Ne možemo sprečiti svaku katastrofu, ali možemo biti pripremljeni i informisati se o tome. Pridružite se kanalu Climate Channel kako biste ostanete informisani o narednim događajima i razvoju situacije vezane za prirodne katastrofe.

FAQs

 1. Šta je tropska oluja koja je pogodila Meksiko?
  Tropska oluja je atmosferska pojava koja nastaje zbog lokalne varijacije temperature u tropskoj regiji.

 2. Koliko kuća je uništeno u požaru u regiji Valparaíso u Čileu?
  Preko 25 kuća uništeno je zbog požara u ovoj regiji.

 3. Šta očekivati od super ciklona Mocha koji se sprema da pogodi obale Mjanmara i Bangladeša?
  Ciklon će doneti obilne padavine u oba područja i mogućnost pojave poplava i klizišta u već pogođenim oblastima.

 4. Koje informacije možemo pronaći na kanalu Climate Channel?
  Na kanalu Climate Channel možete pronaći informacije o prirodnoj katastrofi širom sveta, kao što su poplave, zemljotresi, snežne oluje i vulkanske erupcije.

 5. Kako se pripremiti za prirodne katastrofe?
  Pripremite se za prirodne katastrofe tako što ćete imati opremu za evakuaciju, odgovarajuću hranu i vodu za vreme koje provodite van kuće i uvek budite informisani o situaciji.

Оставите одговор