Vremenska Prognoza Srbija

Snežne padavine šire se Srbijom, Rtanj obavijen belinom

Dok snežne padavine sve češće pokrivaju Srbiju u hladnom zagrljaju, mi sa oduševljenjem pozdravljamo ovaj zimski čarobni trenutak. Ovog puta, naša pažnja se okreće magicnom planinskom vrhu – Rtanj, koji je u potpunosti obavijen belinom. U ovom blog postu ćemo istražiti lepotu ove prirodne pojave i otkriti kakvo čarobno iskustvo Rtanj nudi tokom zime.

Snežne padavine šire se Srbijom, Rtanj obavijen belinom

U Srbiji se trenutno odvija pravi zimski spektakl, a Republički hidrometeorološki zavod je objavio da sneg pada na planinama kao i nižim predelima južne, jugozapadne i jugoistočne Srbije. U nastavku saznajte više informacija o trenutnoj situaciji.

Trenutna situacija

Trenutno snežne padavine su najjače na Zlatiboru, Kopaoniku, Rtnju, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju. Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi 11cm, dok je na Zlatiboru 4cm. Na severu zemlje je suvo, dok se u ostalim predelima očekuje mestimično slaba kiša, ponegde i susnežica.

Snežne padavine će se i dalje širiti ka ostalim delovima Srbije, te se očekuje stvaranje snežnog pokrivača u nižim predelima od 10 do 15 cm, dok će na planinama on biti preko 20 cm.

Šta to znači za stanovnike Srbije?

Ovako velike snežne padavine mogu izazvati brojne probleme u saobraćaju, stoga vozačima savetujemo da posebno obrate pažnju na putne pravce, vozne trake i postavljene signalizacije. Osim toga, opasan potez je vožnja u uslovima loše vidljivosti, te se preporučuje vožnja sa upaljenim svetlima, čak i tokom dana.

Ukoliko ne morate da izađete napolje, najbolje bi bilo da budete kod kuće i izbegavate vožnju, posebno u slučaju pojave poledice na putevima.

Koje su prognoze vremena?

Tokom noći i sutra ujutru očekuje se oblačno vreme i mestimično sa snegom u zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Više padavina očekuje se na jugoistoku i istoku Srbije.

Šta bi trebalo da preduzmemo?

U slučaju velikih snežnih padavina, najbolje je da ostanete kod kuće ukoliko vam to nije neophodno. Ukoliko morate da izađete napolje, neophodno je da se dobro obučete kako se ne biste prehladili. Takođe, bitno je da redovno čistite sneg sa ulaza i trotoara ispred svoje kuće kako bi se sprečila pojava leda.

Ukoliko posedujete vozilo, obavezno proverite njegovo stanje i da li posedujete dovoljno goriva. Takođe, proverite i da li su vam lanci u automobilu, jer su oni neophodni u slučaju snežnih nanosa.

FAQ

  1. Da li je bezbedno voziti u uslovima snežnih padavina?
  • Voznja u uslovima snežnih padavina može biti veoma opasna i sa sobom nosi brojne rizike. Preporučujemo vožnju samo ukoliko je to neophodno.
  1. Kako najbolje pripremiti svoje vozilo za zimske uslove?
  • Preporučujemo da pre zime servisirate svoj automobil, proverite nivo tečnosti, da li su vam kaiševi i gume u dobrom stanju i da li posedujete lanci.
  1. Kako najbolje zaštititi svoje biljke od mraza i snega?
  • Savetujemo da biljke prekrijete slamom ili platnom, kako bi se zaštitile od mraza i snega.
  1. Koje mere predostrožnosti treba preduzeti prilikom izlaska na sneg?
  • Kada izlazite na sneg, bitno je da se dobro obučete, da nosite kvalitetnu obuću i rukavice kako se ne bi smrzli. Takođe, predlažemo da nosite naočare za sunce kako biste izbegli oštećenje oka od snega.
  1. Kako se pripremiti za eventualni nestanak struje?
  • Ukoliko postoji rizik od nestanka struje, bitno je da imate spremljene sve neophodne namirnice, vodu i sveću. Takođe, savetujemo vam da imate pri ruci i rezervne baterije za radio i lampe.

Оставите одговор