Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena za 6. februar 2023.

Prognoza vremena za 6. februar 2023. godine je ključna informacija za sve one koji žele da planiraju svoje aktivnosti u skladu sa vremenskim uslovima tog dana. U ovom tekstu, detaljno ćemo analizirati šta nam meteorolozi prognoziraju za ovaj datum i kako bi to moglo uticati na naše planove. Bez daljeg odlaganja, pročitajte sve što treba da znate o vremenskoj prognozi za 6. februar 2023. godine.

Prognoza vremena za 6. februar 2023: Ledeni dani obuhvataju veći deo Srbije

Uvod

Prolećna atmosfera i toplo vreme su još uvek samo san budući da nas je arktički vazduh počastio posetom i prilično ohladio Balkan i gotovo celu Evropu. Sa zubatim suncem na planinama i vedrim vremenom u većem delu zemlje, ledeni dani se nastavljaju u većem delu Srbije. Temperature noću su u značajnom minusu i tek će subota doneti topliju temperaturu. Kako će izgledati prognoza vremena za 6. februar 2023?

Jadran i zemlja vetra

Jadran je uglavnom vedar i suv sa visokim pritiskom. Na planinama Kopaoniku i Zlatiboru vidljivost se smanjila zbog magle. U zemlji vetra očekuju se snežni nanosi, a na granici sa Bugarskom temperatura će pasti ispod -20°C.

Ledeni dani u Srbiji

Sa temperaturama koje padaju ispod -12°C u nižim predelima Srbije, ledeni dani traju do petka. U većem delu Srbije, jutarnja temperatura će se kretati između -12 i -5°C, dok će najviša dnevna temperatura biti od -3 do 2°C. U Beogradu je situacija slična, vedro i hladno, sa jutarnjom temperaturom od -8°C koja se tokom dana diže do nule.

Kako se pripremiti za ledeno vreme?

Da biste se pripremili za ledeno vreme, sledite ove korake:

 • Uvek nosite toplo odelo i obuću;
 • Uvek nosite pribor za održavanje toplote (npr. termos sa toplim napitkom);
 • Budite oprezni kada hodate po ledu;
 • Izbegavajte dugotrajno izlaganje hladnoći;
 • Spremite hranu u frižider ili zamrzivač kako bi bila hladna i zaštićena od pregrevanja.

Kako se snalaze životinje u ledenom vremenu?

Mnoge životinje se prilagođavaju hladnoći na svoj način. Na primer, medvedi i dabrovi obično grade brvnare pored reka koje su zamrznute kako bi im bilo lakše da se kreću naokolo. Jeleni i sobovi se prilagođavaju tako što dovode svoje telo u “stanje mirovanja” – snižavaju svoj metabolizam i ne jedu ništa dok ne postoji dovoljno hrane. Ptice se takođe ponašaju slično, leti u toplijim krajevima i manje se kreću tokom hladnih zimskih meseci.

Završna reč

Ukratko, ledeni dani potrajaće do petka u većem delu Srbije, dok će na planinama biti propraćeni sa snegom i zubatim suncem. Čuvajte sebe i životinje koje žive oko nas, budite oprezni dok se krećete po ledu i nemojte zaboraviti da se dobro obučete.

Česta pitanja (FAQ)

 1. Kako se prilagođavaju životinje ledenom vremenu?
  Životinje se prilagođavaju zimskim uslovima na različite načine. Neki grade brvnare, drugi snižavaju metabolizam i ne jedu ništa dok ne postoji dovoljno hrane, dok se neke vrste ptica sele u toplije krajeve.

 2. Kada će se toplo vreme vratiti u Srbiju?
  Toplo vreme će se vratiti u Srbiju tokom subote i narednih dana.

 3. Kako se pripremiti za ledeno vreme?
  Da biste se pripremili za ledeno vreme, nosite toplo odelo i obuću, uvek nosite pribor za održavanje toplote (npr. termos sa toplim napitkom), izbegavajte dugotrajno izlaganje hladnoći i pripremite hranu u frižider ili zamrzivač kako bi bila hladna i zaštićena od pregrevanja.

 4. Koliko će trajati ledeni dani?
  Ledeni dani trajat će do petka u većem delu Srbije.

 5. Kako se kretati po ledu?
  Kretanje po ledu je opasno i može dovesti do povreda. Budite oprezni i koračajte usporeno i pažljivo.

Оставите одговор