Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena za 28. septembar 2017.

Ja sam veoma radoznala kada se radi o prognozi vremena, posebno kada treba da planiram svoje aktivnosti za naredni dan. Zato sam se danas odlučila da pripremim kratku prognozu vremena za sutra, 28. septembar 2017. Kako bih vam pomogla u planiranju vaših aktivnosti, istražila sam najnovije informacije i saznala šta nas očekuje u narednom periodu. Spremni ste da saznate više? Čitajte dalje!

Prognoza vremena za 28. septembar 2017

Uvod

Danas je 28. septembar, i vreme će biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Postoji mogućnost slabe kiše samo na jugu, dok će na ostalim delovima biti pretežno suvo. Duvaće jak vetar košava, što će dodatno otežati situaciju za ljude koji se bave transportom ili radom na otvorenom. Jutarnja temperatura će biti u rasponu od 10 do 15 stepeni, a najviša dnevna temperatura će biti od 16 do 21 stepen.

Kako se pripremiti za promenljivo vreme?

Kada je vreme ovako promenljivo, najbolje je biti spreman za sve situacije. Evo nekoliko saveta kako da se pripremite za danas:

 • Proverite prognozu vremena pre nego što krenete od kuće kako biste znali šta da očekujete.
 • Nosite slojevitu odeću koja se lako skida ili dodaje, jer će temperatura biti promenljiva.
 • Ponesite kišobran ili kabanicu u slučaju kiše, posebno ako ste na jugu.
 • Ako radite na otvorenom ili se bavite transportom, razmislite o tome da nosite odgovarajuću odeću i obuću i zaštitite se od vetra.

Košava – šta je to?

Košava je jak severni vetar koji duva na Balkanu. Obično se javlja u jesen i zimi, a karakteriše ga hladnoća i suvoća. Košava može da dostigne brzinu od 130 km/h i da traje nekoliko dana, što može biti veoma neprijatno za ljude koji žive u područjima gde je ona česta pojava.

Kako se izboriti sa košavom?

Košava može biti veoma neprijatna, ali postoji nekoliko načina kako da se izborite sa njom. Evo nekih saveta:

 • Ako ste napolju, nosite zaštitne naočare i primerenu odeću koja će vas zaštititi od hladnoće i vetra.
 • Ako boravite u zatvorenom prostoru, zatvorite prozore i vrata kako bi izbegli da hladan vazduh uđe u kuću ili stan. Takođe možete koristiti improvizovana tesnila kako bi sprečili prodor vazduha na spojevima oko prozora i vrata.
 • Pijte dosta tečnosti kako bi održali svoj organizam hidriranim, jer suvi vazduh kojim je košava praćena može da dovede do dehidracije.

Šta je to klimatske promene?

Klimatske promene su pojava koju karakteriše globalni porast temperature i promena u uzorcima i količinama padavina i drugih meteoroloških uslova. One su uzrokovane povećanom količinom gasova staklene bašte u atmosferi, što za posledicu ima porast temperature na Zemlji.

Šta možemo učiniti da pomognemo u borbi protiv klimatskih promena?

Postoji mnogo načina na koji svako od nas može da pomogne u borbi protiv klimatskih promena. Evo samo nekih od njih:

 • Reciklirajte i smanjite količinu otpada koji proizvodite.
 • Koristite javni prevoz, hodajte ili vozite bicikl umesto automobila kako biste smanjili količinu štetnih gasova koje emitujete.
 • Koristite solarne panele ili druge izvore obnovljive energije kako bi smanjili količinu fosilnih goriva koje koristite.
 • Kupujte organsko i lokalno proizvedenu hranu kako bi smanjili udaljenost koju hrana putuje do vašeg tanjira.

Zaključak

Danas će biti umereno oblačno sa sunčanim periodima, moguća je slaba kiša samo na jugu, a duvaće jak vetar košava. Bilo bi dobro da se pripremite za sve situacije i nosite slojevitu i adekvatnu odeću kako bi bili zaštićeni od promene temperature i vetra. Takođe, podsetili smo vas da se klimatske promene dešavaju širom sveta, te je važno da svako od nas preduzme nešto kako bi umanjio svoj ekološki otisak i pomogao u borbi protiv globalnog zagrevanja.

FAQs

 1. Koliko će dugo trajati košava?
 • Košava može trajati nekoliko dana, ali obično se smiruje nakon nekoliko sati ili dana.
 1. Kako ću znati da li će pasti kiša?
 • Proverite prognozu vremena na lokalnim vremenskim portalima ili aplikacijama, kako biste znali da li će biti kiše i kada.
 1. Gde mogu da se informišem o klimatskim promenama?
 • Postoji mnogo veb stranica i knjiga koje se bave ovom temom, ali najbolje bi bilo da pratite poslednja istraživanja i obaveštenja koje izdaju vaše lokalne ili državne vlasti.
 1. Koja vrsta odeće je najbolja za borbu protiv košave?
 • Najbolje bi bilo da nosite adekvatnu odeću zaštićenu od hladnoće, vetra i kiše, kao što su vodootporne jakne, kapuljače, džempere i pletene kape.
 1. Kako mogu da smanjim emisiju štetnih gasova?
 • Možete smanjiti emisiju štetnih gasova tako što ćete koristiti javni prevoz ili se odlučiti za bicikl ili pešačenje umesto automobila, koristiti solarne panele ili druge izvore obnovljive energije, i reciklirati ili smanjiti količinu otpada koji proizvodite.

Оставите одговор