Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena za 17. oktobar 2018. do kraja dana

Dobrodošli nazad na naš blog u kojem se bavimo prognozom vremena. Danas se fokusiramo na 17. oktobar 2018. i želimo da vam pružimo najtačniju prognozu vremena za ostatak dana. Ostanite sa nama kako biste saznali kakvo nas vreme očekuje i kakve aktivnosti možete planirati!

Prognoza vremena za 17. oktobar 2018. do kraja dana

Introdukcija

Dobrodošli dragi čitaoci, u ovom članku ćemo se osvrnuti na prognozu vremena za 17. oktobar 2018. godine. Znamo koliko je važno znati kakvo će vrijeme biti tokom dana, posebno kada smo u situacijama gdje odlučujemo da li ostajemo u zatvorenom ili izlazimo napolje. U skladu s tim, ovaj članak će vam dati detaljnu prognozu vremena kako biste mogli da planirate svoje aktivnosti.

Trenutne vremenske prilike

Trenutna vremenska situacija na području Srbije je promjenljiva. Prema informacijama sa meteoroloških stanica, temperatura u većem dijelu zemlje kreće se od 12 do 14 stepeni Celzijusa. Na juga Srbije ima više sunca, dok se na sjeveru očekuje oblačno vrijeme.

Prognoza za danas

Prema meteorolozima, očekuje se pretežno sunčano vrijeme tokom dana na većem dijelu Srbije, uz nešto više oblaka na sjeveru zemlje. Temperature će dostići maksimalan nivo od 18 stepeni Celzijusa u centralnom dijelu zemlje, dok se na jugu očekuje do 22 stepena Celzijusa. U večernjim satima se očekuje kiša na severu zemlje uz smanjivanje temperature.

Kako se pripremiti za današnje vrijeme?

Prateći vremensku prognozu i imajući u vidu aktuelne vremenske prilike, evo nekoliko korisnih savjeta za pripremu za današnje vrijeme:

 • ako planirate dugačku šetnju ili vožnju, obavezno ponesite kišobran
 • obucite se slojevito kako biste mogli da se prilagodite mogućem promjenama temperature
 • vozite oprezno ukoliko dođe do kiše ili padavina
 • unutar kuće otvarajte prozore tokom dana kako biste mogli da uživate u sunčanoj svjetlosti i da svom domu priuštite svjež vazduh.

Zaključak

U ovom članku smo vas upoznali sa vremenskim prilikama na području Srbije za današnji dan. Nadamo se da će vam ova prognoza pomoći u planiranju svojih aktivnosti. Budite oprezni na putevima ukoliko se očekuju padavine i ponesite kišobran ukoliko planirate dugačku šetnju.

Često postavljana pitanja

 1. Šta očekivati za vikend?
  Od četvrtka popodne se očekuje naoblačenje s kišom, a kiša će se zadržati i tokom vikenda.
 2. Koliko godina je potrebno da studiraš meteorologiju?
  Za dobijanje diplome i zvanja diplomirani meteorolog, potrebno je da se studira na fakultetu 4 godine.
 3. Da li je normalno da su temperature u oktobru tako visoke?
  Temperature u oktobru već godinama su visoke, s tendencijom da se i dalje povećavaju kao posljedica globalnog zagrijavanja.
 4. Koliko su tačne vremenske prognoze?
  Prognoze su sve preciznije zahvaljujući modernim tehnologijama i simulacijama, tako da su prognoze danas dosta pouzdane.
 5. Čime se bave meteorolozi?
  Meteorolozi se bave proučavanjem vremena, klime i atmosfere, rade u meteorološkim i hidrološkim stanicama, a veoma su korisni u zaštiti od prirodnih katastrofa.## Savjeti za bavljenje sportom tokom promjenljivog vremena ##
  Kao što smo već naveli, danas se očekuju promjenljive vremenske prilike. Ako planirate bavljenje sportom danas, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se pripremite i da uživate u aktivnostima:
 • Prije nego što krenete na bilo koju vrstu sportske aktivnosti, pobrinite se da imate adekvatnu odjeću koja će vam omogućiti da se znojite i da se istovremeno zaštitite od hladnoće kad padne temperatura.

 • Ako se očekuju kišne padavine, trenirajte u unutrašnjim prostorima ili odaberite aktivnosti za koje nije potreban boravak na otvorenom.

 • Ako planirate trčanje napolju tokom kišnih padavina, pobrinite se da vam obuća bude vodootporna i da ne sklizne kako biste se zaštitili od pada udara.

 • Odmah nakon završetka treninga, obavezno se presvucite u suhu odjeću kako biste izbjegli moguće prehlade ili druge probleme zbog vlažnih i hladnih temperatura.

Kako vremenske prilike utiču na zdravlje?

Vremenske prilike mogu utjecati na naše zdravlje na različite načine, posebno kada su u pitanju promjene u temperaturi, kiša, vjetar, snijeg ili sunčeva svjetlost. To je zbog toga što su ove promjene mogući uzroci iritacija, alergija, artritisa, sinusa i prehlade. Ako imate neki od ovih zdravstvenih problema, možete smanjiti svojim rizik prateći ove savjete:

 • Nosite adekvatnu odjeću kako bi se tijelo održavalo na idealnoj temperaturi. Preporučuje se da bude slojevito da biste mogli da se riješite odjeće ukoliko se ugrije mjesto na kojem se nalazite.

 • Pijte dosta vode ili ostalih hidrirajućih napitaka kako bi se tijelo održalo na adekvatnoj temperaturi.

 • Zaštite se od sunčevog zračenja srpskim četama i kremama sa zaštitnim faktorom kako biste izbjegli opekotine ako planirate duže da boraviti na otvorenom.

Zaključak

Prognoza vremena za 17. oktobar 2018. godine donosi promjenljive vremenske uvjete s kišom na sjeveru zemlje i sunčanim vremenom na južnom dijelu zemlje. Budite pažljivi i pripremite se za bilo koju aktivnost. Tokom sportskih aktivnosti, pobrinite se da se pripremite adekvatno i da ne zaostanete u treningu. Ako patite od nekog zdravstvenog problema izazvano vremenskim uvjetima, imajte na umu naše savjete za smanjenje mogućnosti problema.

Оставите одговор