Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena za 17. maj 2021. – Šta nas očekuje danas?

Danas je 17. maj 2021. i mnogi se pitaju kakvo nas vreme očekuje. Da li ćemo imati sunčan dan ili će nas zadesiti kiša i oblačno vreme? Za sve one koji žele da budu u toku sa prognozom, donosimo pregled vremenskih uslova za današnji dan. Saznajte šta nas očekuje u narednim satima i planirajte svoje aktivnosti u skladu sa vremenskim prilikama. Ostanite sa nama i saznajte najnovije informacije u vezi sa vremenom.

Prognoza vremena za 17. maj 2021. – Šta nas očekuje danas?

Introduction

Danas, 17. maja 2021. godine, očekuje se znatno više kiše u Srbiji. Prema prognozi vremena, meteorolozi su upozorili na jake pljuskove, grad i kratkotrajno olujni vetar. Za tri sata, može pasti više od 20 litara kiše po kvadratnom metru. Jutarnja temperatura će biti od 9 do 14 stepeni, a najviša temperatura će biti do 25 stepeni.

Šta nas očekuje danas?

Po prognozama, danas će biti kišovito i oblačno. Očekuje se znatno više kiše u celoj Srbiji. Za tri sata, može pasti više od 20 litara kiše po kvadratnom metru. Prognostičari upozoravaju na jake pljuskove, grad i kratkotrajno olujni vetar. Najveća količina kiše se očekuje u centralnoj Srbiji, a u ostalim delovima zemlje biće slabije padavine.

Kako se pripremiti za kišu?

Za vreme kiše, potrebno je da budete pripremljeni kako biste ostali suvi i zaštitili sebe i svoje stvari od vode. Evo nekoliko stvari koje treba da uradite:

 • Nosite kvalitetan kišobran ili kabanicu
 • Obucite gumene ili vodootporne cipele
 • Nosite torbe ili rančeve od vodootpornih materijala
 • Proverite da li su vrata i prozori dobro zatvoreni kako bi sprečili prodor vode u vaš dom
 • Ukoliko putujete kolima, prilagodite brzinu i budite pažljivi u vožnji
 • Izbegavajte stajanje ispod drveća ili metalnih konstrukcija koje mogu biti opasne za vreme grmljavina

Uticaj kiše na biljni svet

Kiša je veoma značajna za biljni svet. Uprkos obilnom zalivanju, kiša je izuzetno važna za rast i razvoj biljaka. Tokom kišnog perioda, vlažnost se povećava u tlu, a biljke dobijaju dovoljnu količinu vode, hranljivih materija i kiseonika.

S druge strane, prekomerno zalivanje može izazvati probleme. Korenje biljke može istruliti ako je tlo previše zasićeno vodom. Zato je važno paziti na količinu kiše koja pada, kako ne bi bilo preterano zalivanje.

Šta ako nemate kišobran?

Ukoliko se nađete napolju tokom kišnog dana, a nemate kišobran, postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste se zaštitili:

 • Potražite zaklon ispod nadstrešnice, drveta ili neke zgrade
 • Koristite kapuljaču na jakni da biste zaštitili svoju glavu i lice
 • Kupite kišobran na nekoj od prodavnica koje ga prodaju po povoljnijoj ceni

Zaključak

Danas se očekuje kišovito vreme u celoj Srbiji, sa jakim pljuskovima, gradom i kratkotrajnim olujnim vetrom. Za tri sata može pasti više od 20 litara kiše po kvadratnom metru. Potrebno je pripremiti se za kišu, obukavši se u vodootporne čizme i odeću i noseći kvalitetne kišobrane ili kabanicu. S druge strane, kiša je neophodna za rast i razvoj biljaka, ali je prekomerno zalivanje može učiniti više štete nego koristi.

FAQ

 1. Koliko kiše može pasti danas?
  Prema prognozi, za tri sata može pasti više od 20 litara kiše po kvadratnom metru.

 2. Kako se pripremiti za kišu?
  Treba nositi kvalitetan kišobran ili kabanicu, obući gumene ili vodootporne cipele, nositi torbe ili rančeve od vodootpornih materijala i proveriti da li su vrata i prozori dobro zatvoreni kako bi sprečili prodor vode u vaš dom.

 3. Uticaj kiše na biljni svet?
  Kiša je važna za rast i razvoj biljaka. Tokom kišnog perioda, vlažnost se povećava u tlu, a biljke dobijaju dovoljnu količinu vode, hranljivih materijala i kiseonika.

 4. Šta ako nemate kišobran?
  Ukoliko se nađete napolju tokom kišnog dana, a nemate kišobran, potražite zaklon ispod nadstrešnice, drveta ili zgrade, koristite kapuljaču na jakni ili kupite kišobran na nekoj od prodavnica koje ga prodaju po povoljnijoj ceni.

 5. Da li je RTS vlasnik ovog video snimka?
  Da, RTS je vlasnik ovog video snimka, a kopiranje i deljenje ovog snimka je zabranjeno. Za više informacija, posetite link https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/681/vreme/4374726/vremenska-prognoza—17.-maj.html

Оставите одговор