Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena za 11. decembar 2018.

Danas se bavimo jednom od najpraktičnijih tema – prognozom vremena za 11. decembar 2018. Saznajte šta nas očekuje u narednim danima i kako se možete pripremiti za promene koje dolaze! Bez daljeg odlaganja, zavirite u najnovije i najtačnije prognoze za predstojeći period.

PROGNOZA VREMENA ZA 11. DECEMBAR 2018

U Srbiji se ovih dana osećaju prvi duboki udarci zime, a tako će biti i u utorak, 11. decembra 2018. godine. Prema prognozama meteorologa, tokom jutra nas očekuje temperatura od -1 do 4 stepena Celzijusa, a tokom dana će se ona kretati u rasponu od 3 do 8 stepeni.

U nastavku vam donosimo detaljniju prognozu vremena za 11. decembar i savete kako da se pripremite za hladne dane koji su pred nama.

KAKO SE ODEĆI

Budući da nas očekuje hladno vreme, savetujemo da se obučete slojevito. To znači da na telu treba da imate više slojeva odeće, umesto jedne debele jakne koja neće obezbediti adekvatnu zaštitu od hladnoće.

Materijal od kojeg je napravljena odeća je takođe bitan. Preporučljivo je da izbegavate pamuk jer se on znoji i zadržava vlagu, što izaziva hladnoću. Bolji izbor su sintetička vlakna, koja su lagana i brzo se suše.

NAJBOLJA ODEĆA ZA HLADNO VREME:

 • Topla trenerka
 • Ski kombinezon
 • Toplo rublje
 • Vunene čarape
 • Obuća s debelom đonom

KAKO SE ŠTITITI OD HLADNOĆE

Pored slojevite odeće, važno je i da zaštitite lice, ruke i stopala u hladnim uslovima.

Rukavice su obavezne, a preporučljivo je nositi i kapu, koja zadržava toplotu u telu. Ukoliko nosite šal, napravite “šaljiv” pa se kosa nije ovih dana sastojala. Osim toga, nosite i topla obuća i vunene čarape.

PREPORUČLJIVA HRANA

Kada su hladni dani u pitanju, veoma je važno da se pravilno hranimo. Preporučuje se da jedemo više namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima, a koje pomažu u jačanju imunološkog sistema.

U nastavku vam donosimo nekoliko namirnica koje bi trebalo da budu sastavni deo vašeg jelovnika u hladnim zimskim danima:

 • Čorbe od povrća
 • Kuvano povrće s prilogom
 • Kuvana jela s mesom i graškom
 • Čaj s medom i limunom
 • Topla čokolada

ZAKLJUČAK

Ukratko, u utorak, 11. decembra 2018. godine, nas očekuju hladni uslovi, sa jutarnjom temperaturom koja će se kretati od -1 do 4 stepena i dnevnim maksimumom od 3 do 8 stepeni Celzijusa.

Da biste se zaštitili od hladnoće, savetujemo vam da se obučete slojevito, nosite toplu obuću i odeću od sintetičkih vlakana, te da se dobro zaštitite od hladnoće sa rukavicama, kapom i vunenim čarapama.

Takođe, pazite na ishranu i jedite što više namirnica bogatih vitaminima i mineralima.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

 1. Kako da se pripremim za hladnu zimu?
  Preporučujemo da se oblačite slojevito, nosite toplu obuću i odeću izrađenu od sintetičkih vlakana, te se dobro zaštitite od hladnoće sa rukavicama, kapom i vunenim čarapama. Pazite na ishranu i jedite što više namirnica bogatih vitaminima i mineralima.

 2. Šta da jedem tokom hladnih dana?
  Preporučuje se da jedete više namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima, kao što su čorbe od povrća, kuvano povrće s prilogom, kuvana jela s mesom i graškom, čaj s medom i limunom, topla čokolada.

 3. Koliko dugo treba da traje zagrevanje pre nego što izađem na hladnoću?
  Preporučuje se da se zagrevate najmanje 10-15 minuta pre nego što izađete na hladnoću.

 4. Kada je najbolje da koristim kremu za lice?
  Krema za lice treba da se koristi ujutro pre izlaska napolje i uveče pre spavanja.

 5. Kako mogu da se zaštitim od prehlade?
  Da biste se zaštitili od prehlade, savetujemo vam da se oblačite slojevito i toplo, da izbegavate preteran fizički napor na niskim temperaturama, da jedete namirnice bogate vitaminima i mineralima, te da se dobro zaštitite od hladnoće sa rukavicama, kapom i vunenim čarapama.## KAKO SE PRILAGODITI HLADNOM VREMENU ##

Kada dolazi do izuzetno hladnih temperatura, najbolje je da ostanete u zatvorenom prostoru, posebno u toku najhladnijih perioda dana. Međutim, ako ipak morate da se krećete po hladnom vremenu, savetujemo vam da se dobro obučete i da se krećete lagano.

Hodanje brzo i preterano znojenje mogu dovesti do prekomerne izloženosti vetru i hladnoći, pa povedite računa o svojim aktivnostima u toku hladnih dana.

ZAKLJUČAK

Iako su hladni zimski dani izazov za organizam, uz pravilnu pripremu i zaštitu, možete da se osećate prijatno i u takvim uslovima. Ne zaboravite na slojevitu odeću, toplu obuću i pažljivu zaštitu od hladnoće, kao i na uravnoteženu ishranu koja će ojačati vaš organizam.

Za sve dodatne savete o načinima kako da se zaštitite od hladnoće u zimskim uslovima, obratite se svom lekaru ili lokalnom meteorološkom zavodu.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

 1. Da li je hladno vreme opasno za zdravlje?
  Iako hladno vreme samo po sebi ne predstavlja rizik po zdravlje, prekomerna izloženost hladnoći može dovesti do hipotermije i drugih zdravstvenih problema. Zato je veoma važno da se dobro zaštitite od hladnoće.

 2. Kako da zaštitim lice od hladnoće?
  Najbolji način da zaštitite lice od hladnoće je da nosite kapu. Takođe, možete koristiti i vlažne kreme ili balzame za usne da biste sprečili isušivanje kože.

 3. Kako da se pripremim za vožnju po snegu?
  Ako morate da vozite po snegu, važno je da vodite računa o svojoj brzini i da se krećete oprezno. Obavezno koristite zimske gume, a ako niste sigurni u svoju vožnju, bolje je da ostavite automobil parkiran dok vremenski uslovi ne poboljšaju.

 4. Da li je hladno vreme dobro za sport?
  Iako je fizička aktivnost uvek dobra za organizam, preporučljivo je da izbegavate intenzivne fizičke aktivnosti na niskim temperaturama. Ako ipak želite da se bavite sportom po hladnom vremenu, savetujemo vam da se dobro obučete i da se krećete lagano.

 5. Kakvu obuću treba da nosim po snegu?
  Najbolje je da nosite obuću s debelom đonom koja će štititi vaše stopala od snega. Preporučujemo da izbegavate obuću koja nije vodootporna ili koja ima tanke đonove koje neće štititi vaše stopala u snegu.

Оставите одговор