Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena do kraja dana za 20. april 2020.

Ukoliko Vas zanima kakvo nas vrijeme očekuje do kraja današnjeg dana, došli ste na pravo mjesto! Donosimo Vam najnoviju prognozu vremena za 20. april 2020. Budite spremni na sve uvjete koji nas očekuju u toku dana i planirajte svoje aktivnosti unaprijed. Ostajte s nama i saznajte šta meteorolozi predviđaju za danas.

Prognoza vremena do kraja dana za 20. april 2020

Introduction

Vremenska prognoza je važna informacija za donošenje odluka u svakodnevnom životu, a ostaje neizostavna tema svakog meteorološkog izveštaja. Danas, kao i svaki drugi dan, vremenska prognoza ima poseban značaj. U nastavku članka možete detaljnije saznati kakvo vreme možete očekivati danas, 20. aprila 2020. godine.

Vremenska prognoza za danas

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će danas biti različitih vremenskih uslova širom Srbije.

Jače padavine na jugu

Ljudi u južnoj Srbiji bi trebali da budu svesni predviđanja padavina koje će biti jačeg intenziteta. Građani u ovom području snabdeveni su mnogim upozorenjima u vezi sa poplavama u proteklom periodu, pa stoga treba biti na oprezu.

Sneg na visokim planinama

Za one koji uživaju u zimskim aktivnostima na planinama, danas će biti idealni uslovi jer se očekuje sneg na visokim planinama. Skijaški centri bi takođe trebali da budu pripremljeni za veliki broj posetioca.

Suvo na severu

Sever Srbije će ostati suv i topao, bez većih padavina. Temperature će dostići svoj maksimum, a samim tim omogućiti građanima da uživaju u lepom vremenu dok šetaju parkovima i igraju sportove na otvorenom.

Najviša temperatura do 19 stepeni

Najviša temperatura danas će biti do 19 stepeni, što je blizu proseka za ovo doba godine. Građani mogu da očekuju sunčano vreme tokom celog dana, ali je ipak preporučljivo da nose malo slojevitu odeću obzirom da će temperatura pasti do noći.

Šta treba da znate o prognozama vremena?

Kako bi bili sigurni u tačnost i relevantnost prognoza vremena, treba uzeti u obzir neke bitne informacije, a to su:

 • Meteorolozi koriste mnoge faktore kako bi sagledali celokupno stanje atmosfere. Ovo uključuje korišćenje satelitskih snimaka, radarskih očitavanja i drugih instrumenata.

 • Iako su prognoze prilično tačne, uvek postoji mala mogućnost greške u prognozama. Iz ovog razloga, važno je da se ne oslanjamo samo na prognoze, već i na naše lične mere opreza i zdrav razum.

 • Vremenska prognoza se može menjati u narednim satima. Zato, ako planirate planinarenje, vožnju bicikla ili drugu aktivnost na otvorenom, dobro bi bilo da ste u toku sa najnovijim prognozama.

Zaključak

Ukratko, vremenska prognoza za danas, 20. april 2020. godine, ukazuje na različite uslove vremena u celoj Srbiji. Padavine će biti jače na jugu, sneg na planinama, dok će na severu biti suvo i toplo. Građani su pozvani da budu oprezni i bezbedni tokom dana i da se pridržavaju saveta i informacija dobijenih od strane meteorologa.

Često postavljana pitanja ##

 1. Kako da tačno znam da li će padati kiša ili ne?
 • Najjednostavniji način da saznate da li će padati kiša je da pogledate vremensku prognozu na televiziji ili na internetu. Ako ste van kuće, nada se u meteorološke aplikacije vašeg pametnog telefona za trenutne obaveštenja.
 1. Da li se prognoze na duge staze obično pokazuju tačnim?
 • Prognoze na duge staze mogu biti prilično tačne, ali uvek postoji mogućnost greške. Procene navedene u prognozama na duge staze su stoga povezane sa određenim nivoom rizika.
 1. Da li vremenski instrumenti greške?
 • Vremenski instrumenti mogu da budu podeseni da budu tačni, ali često postoji mogućnost greške usled ljudskog faktora.
 1. Da li bih trebao da pripremim zimsku opremu?
 • Ako planirate da idete u planine ili neku drugu oblast gde se očekuju sneg i niske temperature, svakako bi trebalo da pripremite zimsku opremu kako biste sebe i druge osobe zaštitili od vremenskih uslova.
 1. Da li se temperatura uvek meri na isti način?
 • Možda se čini da se temperatura uvek meri na isti način, ali postoje različiti načini za merenje temperature, poput upotrebe termometara, satelita i drugih instrumenata merenja koji su dostupni meteorolozima.## Šta treba da radite ako se vremenska prognoza pogorša? ##

 • Ako se vremenska prognoza pogorša i očekuje se padavine ili obilnije sneg, važno je da preduzmete neke korake kako biste osigurali svoju bezbednost i sigurnost vašeg doma. Neke od stvari koje možete uraditi su:

  • Proverite vašu opremu za kišu ili sneg i budite sigurni da je u dobrom stanju.
  • Izbegavajte putovanja, posebno ako su putevi klizavi ili nebezbedni.
  • Ako morate da putujete, neka druga osoba upravlja vozilom, posebno ako se ne osećate sigurno na klizavim putevima.
  • Ako ste kod kuće, pripremite zalihe hrane i vode, baterijske lampe, punjače i druge potrepštine koje su potrebne za vanredne situacije.

Kako meteorolozi daju prognoze vremena?

Meteorlozi imaju na raspolaganju mnoge instrumente koje mogu koristiti da izmere razne faktore koji utiču na vreme. Ovi instrumenti su vetrovni mernici, merne stanice, satelitski snimci i radarska tehnologija. Korišćenjem ovih instrumenata i drugih vrsta podataka, meteorolozi kreiraju model koji ilustruje kakvu vrstu vremena možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

Zašto je važno pratiti vremensku prognozu?

Praćenje vremenske prognoze je vrlo važno jer može pomoći ljudima da donesu dobre odluke o svom danu ili aktivnostima koje planiraju. Na primer, ako se očekuju jake padavine tokom celog dana, može biti pametno izbegavati putovanja ili planirati aktivnosti unutar zatvorenih prostora. Ako se očekuje lep i sunčan dan, to bi moglo da inspiriše ljude da idu napolje i uživaju u nekim aktivnostima, poput piknika, vožnje bicikla ili šetnje parkom.

Kako se vremenska prognoza prikazuje na Internetu?

Vremenska prognoza se često prikazuje na internetu kroz meteorološke sajtove ili aplikacije. Ovi sajtovi i aplikacije obično pružaju informacije o temperaturi, padavinama, vetrovima i drugim faktorima koji utiču na vreme. Pored toga, oni mogu da pruže i satelitske mape koje ilustruju praćenje oblaka i drugih meteoroloških pojava.

Zaključak

Kako se dan odvija, važno je da budemo informisani o vremenskim uslovima. Sledenjem vremenske prognoze možemo biti sigurniji i smisleniji u odabiru aktivnosti koje planiramo i kako da se pripremimo za vremenske promene. Iako se prognoze vremena mogu menjati u nekim slučajevima, oslanjanje na ovaj izvor informacija je i dalje korisno kada se donose odluke o aktivnostima koje se planiraju raditi.

Оставите одговор