Vremenska Prognoza Srbija

Prognoza vremena do kraja dana: 26. jul 2021.

Ukoliko ste zainteresovani za uvid u vremenske prilike u Srbiji do kraja današnjeg dana, pridružite nam se u čitanju današnje prognoze. U tekstu koji sledi, saznaćete sve detalje o očekivanim temperaturama, padavinama i drugim vremenskim nepogodama koje se mogu očekivati na teritoriji naše zemlje. Budite u toku sa najnovijim informacijama o vremenu, čitajući prognozu koju smo pripremili za vas.

Prognoza vremena do kraja dana: 26. jul 2021.

Uvod

Pred nama je vrela nedelja u Srbiji. Živa u termometru će se ponegde približiti 40 stepeni, što znači da će biti veoma toplo, a neki delovi zemlje očekuju se nalaze pod žutim meteo alarmom zbog veoma visokih temperatura. Ali, šta nas još očekuje u danima koji slede?

Pretežno sunčano, ali sa kratkotrajnim kišama i grmljavinom u popodnevnim satima

Danas, 26. jula 2021. godine, očekuje se pretežno sunčano vreme, s tim što će biti prisutne kratkotrajne kiše i grmljavine u popodnevnim satima, koje će zahvatati pojedine delove zemlje. Na jugu Srbije, duvaće košava, dok će u ostalim delovima zemlje biti slab do umeren severozapadni vetar.

Temperature će biti od 34 do 37 stepeni, što će osetno uzrokovati toplotni talas na celoj teritoriji Srbije. U ovakvim uslovima, potrebno je pridržavati se osnovnih saveta za zaštitu od vrućine. Obavezno hidrirajte organizam, izbegavajte izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, nosite lagane i široke garderobe i obavezno se zaštitite od sunca.

Šta učiniti ako dođe do toplotnog udara?

Ako ste izloženi visokim temeperaturama, vrlo je važno da znate koje su mere prve pomoći u slučaju toplotnog udara. Evo nekoliko saveta:

 • Osobi koja je doživela toplotni udar potrebno je dato što više tečnosti i da se postepeno hladi mlakom vodom ili klimom.
 • Obložite telo hladnim, mokrim peškirima ili oblozima.
 • Ako toplotni udar izazove i povišenu temperaturu, uzmite neki lek protiv temperature.
 • Ukoliko se stanje osobe ne poboljšava, obavezno je zatražiti lekarsku pomoć.

Kako se zaštiti od komaraca u letnjim mesecima?

Komarci su neizostavni deo leta. Njihova ujeda je ne samo neugodna, već su takođe i prenosioci mnogih bolesti. Ali, kako se zaštititi od njih? Evo nekoliko saveta:

 • Koristite repelente protiv komaraca. Oni proizvode miris koji odbija insekte.
 • Nosite garderobu koja će prekriti što više kože. Prednost treba dati svetlim bojama i što širem garderobom, tako da koža bude što manje vidljiva.
 • Ako boravite napolju uveče, obavezno uključite svetlo, jer komarci manje napadaju osobe koje se nalaze u svetlom okruženju.

Šta učiniti u slučaju grmljavine?

U slučaju grmljavine, najvažnije je da se zaštitite od groma. Evo nekoliko saveta:

 • Ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru, ostanite tamo. Izbegavajte da držite otvorene prozore i vrata. Ukoliko imate mobilni uredjaj u ruci ili na uhu, ugasite ga.
 • Ako ste napolju, sklonite se u neki zatvoren prostor ili automobil, ako je to moguće. Ako se nalazite u planinskim predelima, sklonite se sa visina ili ispod stabla.
 • U slučaju da ste ipak uhvaćeni van kuće i van svega navedenog, razmaknite noge, spustite se na prste nogu kako biste smanjili kontakt s tlom, i u tom položaju pokušajte zaštititi glavu od udara groma.

Zaključak

Danas 26. jula 2021. očekuje se pretežno sunčano vreme sa kišama i grmljavinom u popodnevnim satima, temperaturama od 34 do 37 stepeni, uz pojavljivanje toplotnog talasa u celoj zemlji. Potrebno je pridržavati se saveta za zaštitu od vrućine. U slučaju toplotnog udara, neophodno je delovati brzo i pravilno. Komarci su neizostavni deo leta, ali postoje načini da se zaštitite od njih. U slučaju grmljavine, vrlo je važno zaštititi se od udara groma i pravilno se ponašati.

Česta pitanja:

 1. Da li je preporučljivo boraviti napolju radnim danom u najtoplijem delu dana tokom toplotnog talasa?
 • Ne, nije preporučljivo boraviti na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova, u vreme kada sunce najjače sija.
 1. Kako se osloboditi komaraca u kući?
 • Najbolji način je da kupite električnu mušicu koja će ubijati komarce, ili da koristite losione i sprejeve protiv insekata koji odbijaju komarce.
 1. Šta da radim ako se nalazim na plaži tokom grmljavine?
 • Najbolje je da se sklonite u zatvoren prostor, tvrd i zatvoren automobil. Ukoliko se takav prostor ne nalazi u blizini, udaljite se od vode i svih metalnih predmeta.
 1. Kako se može sprečiti toplotni udar?
 • Sprečavanje toplotnog udara zavisi od pravilne prilagodbe vremenskim uslovima. Potrebo je izbegavati naporne aktivnosti tokom najtoplijeg dela dana, piti puno tečnosti i hladiti se u zatvorenom prostoru ili prirodnom hladu.
 1. Da li je dozvoljeno kopiranje sadržaja ovog teksta?
 • Ne, sadržaj je autorski zaštićen i bilo kakvo kopiranje bez dozvole autora nije dozvoljeno.

Video možete pogledati na gornjem linku.

Оставите одговор