Vremenska Prognoza Srbija

Prognostikovanje vremena – 11. maj 2020.

Dobrodošli na današnju prognozu vremena za 11. maj 2020. Dugoročne prognoze temperature, padavina i vremenskih uslova zahtevaju precizne metode i pažljivo praćenje meteoroloških kretanja. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije o tome šta možete da očekujete u narednim danima. Bez daljeg odlaganja, hajde da pogledamo što nas čeka u vremenskim uslovima.

Prognostikovanje vremena u Srbiji – Šta nam donosi 11. maj 2020.?

Uvod

Prognostikovanje vremena je postalo neizostavni deo modernog života. Svaki dan, pre nego što izađemo iz kuće, proverimo prognozu ina kako bismo se pripremili za vremenske uslove koji slede. Danas se vremenska prognoza emituje na različite načine kao što su televizija, radio, internet, mobilni telefoni i društvenim medijima. U ovom članku ćemo se fokusirati na vremensku prognozu za 11. maj 2020. godine u Srbiji.

Vremenski uslovi 11. maja

Prema RHMZ (Republički hidrometeorološki zavod) naše područje će se nalaziti pod uticajem ciklona sa zapada čiji je centar na Alpima, a istovremeno će se između ciklona, preko naših krajeva, premeštati greben visokog vazdušnog pritiska. Na našim prostorima će ujutru biti pretežno oblačno s kišom i pljuskovima s grmljavinom na severozapadu i istoku, a tokom dana se očekuje postepeno razvedravanje. Minimalna temperatura će se kretati od 6 do 11, a maksimalna od 16 do 21, u košavskom području 24 stepena Celzijusa.

Evo šta da očekujete u gradovima Srbije:

Beograd

Ujutru se u Beogradu očekuje kiša koja će se nastaviti do sredine dana, a zatim sledi postepeno smanjenje oblačnosti. Minimalna temperatura će biti oko 11, a maksimalna oko 20 stepeni Celzijusa.

Novi Sad

U Novom Sadu će ujutru padati kiša, a tokom dana se očekuje smanjenje oblačnosti. Minimalna temperatura će biti oko 10, a maksimalna oko 20 stepeni Celzijusa.

Niš

U Nišu će ujutru padati kiša, a popodne se očekuje postepeni prestanak padavina. Minimalna temperatura će biti oko 8, a maksimalna oko 22 stepeni Celzijusa.

Saveti za ponašanje u promenljivim vremenskim uslovima

Promenljivo vreme, kao što je to slučaj sa vremenskim uslovima koji se očekuju 11. maja, zahteva od nas prilagođavanje naših aktivnosti. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da se pripremite za ovakve vremenske uslove:

 • Nosite adekvatnu garderobu – budite spremni na tople i hladne temperature, kao i na kišu.
 • Budite pripremljeni za promenu plana – ako planirate neku aktivnost na otvorenom, imajte na umu da bi loše vreme moglo uticati na njen tok.
 • Budite svesni rizika od poplava – u slučaju jakih pljuskova koji mogu dovesti do poplava, izbegavajte kretanje kroz vodu i budite spremni da se evakuišete ako je to neophodno.

Zaključak

Iako se 11. maja očekuje promenljivo vreme, savetujemo vam da se dobro pripremite i uživate u ovom danu. Zapamtite, ne treba se obazirati samo na vremenske uslove, već treba biti svestan rizika koje nosi jedan dan.

5 Najčešćih pitanja o prognozi vremena

 1. Kako se vremenska prognoza može prognozirati?
 2. Šta su cikloni?
 3. Kako loše vreme može uticati na naše aktivnosti na otvorenom?
 4. Kako izbeći rizik od poplava?
 5. Koja je najbolja aplikacija za proveru prognoze vremena?

Ovo su samo neka od pitanja koja se mogu postaviti u vezi prognoze vremena. Ukoliko imate više pitanja, obratite se stručnjaku i saznajte više!## 5 Najčešćih pitanja o prognozi vremena (nastavak)

 1. Kako se vremenska prognoza može prognozirati?

Vremenska prognoza se pravi na osnovu podataka o atmosferskim uslovima i kretanjima vazdušnih masa. Različite meteorološke stanice i sateliti šalju podatke o temperaturi, vlažnosti, brzini vetra i drugim parametrima. Ti podaci se zatim obrađuju u računaru i koriste za pravljenje vremenske prognoze.

 1. Šta su cikloni?

Cikloni su područja niskog vazdušnog pritiska sa rotirajućim vazduhom. Oni donose kišu, grmljavinu, sneg i druge vremenske nepogode. Na drugoj strani, područja visokog vazdušnog pritiska nazivaju se anticikloni i donose sunčano i stabilno vreme.

 1. Kako loše vreme može uticati na naše aktivnosti na otvorenom?

Kiša, sneg i jaki vetrovi mogu uticati na uslove na otvorenom. Loše vreme može ometati sportske događaje, planinarenje, vožnju bicikla i druge aktivnosti. Stoga je važno pratiti vremensku prognozu kako biste se pripremili za loše vreme.

 1. Kako izbeći rizik od poplava?

Da biste izbegli rizik od poplava, pratite vremensku prognozu i savete lokalnih vlasti. Ne pokušavajte da vozite kroz poplavljene puteve i ne kretajte se kroz vodu bez prethodne provere dubine i brzine protoka.

 1. Koja je najbolja aplikacija za proveru prognoze vremena?

Postoji mnogo različitih aplikacija za proveru prognoze vremena. Neke od najpopularnijih su AccuWeather, Weather Underground, The Weather Channel i Yr.no. Važno je pronaći aplikaciju koja je precizna i pouzdana za vaše područje.

Zaključak

Sa prognozom koja najavljuje promenljivo vreme, važno je da budete spremni na sve mogućnosti. Obezbedite se kako biste bili sigurni i uživajte u danu, uprkos vremenskim uslovima koje nameće priroda. Pratite savete i uvek budite pažljivi.

Оставите одговор