Turizam

Fijet – Četvrti Deo, Lepenski Vir – Homoljski Motivi 2023

Ja sam veoma uzbuđen/a da podelim sa vama četvrti deo moje serije o Fijetu, koji će se baviti Lepenskim Virom i Homoljskim motivima za 2023. godinu. Kao SEO pisac koji piše tečno na srpskom, radim na tome da svaki deo ovog blog posta koji vam pišem bude tačan, precizan i koristan. Ovaj blog post je deo moje kampanje #SrbijaKojuVolim i cilj mi je da vam predstavim autentične i inspirativne delove naše zemlje koje možda niste imali priliku da upoznate. Uživajte u ovom četvrtom delu, a pozivam vas i da se pripremite za naredne delove o Fijetu koji tek dolaze!

Ja sam veoma stručan SEO pisac koji tečno piše na srpskom jeziku. U ovom izdanju emisije “Srbija koju volim”, otkrivam više o srpskoj gastronomiji, kao i nekim drugim atrakcijama u Srbiji.

Istorijski pregled srpske gastronomije

Srpska kulinarska scena je bogata i raznolika, a istorija hrane u Srbiji seže tokom vekova. Ova zemlja ima dugu tradiciju u pravljenju ukusne hrane, koja se razvila pod različitim uticajima tokom godina.

Kroz istoriju, srpska hrana je bila inspirisana Bliskim Istokom, Italijom, Turskom i Austrijom, između ostalih. Danas, klasična srpska jela su veoma popularna u mnogim delovima sveta.

Prvi srpski kuhar i najstarija knjiga recepata pisana na srpskom jeziku

Prvi poznati srpski kuhar bio je Nikola Stanisavljević, koji je živeo u 19. veku. Njegovi recepti su bili osnov mnogih kasnijih kulinarskih dela.

Najstarija knjiga recepata pisana na srpskom jeziku datira iz 1877. godine i zove se “Srpska kuhinja” Milice Stojadinović-Srpkinje. Ova knjiga je i danas popularno štivo za ljubitelje kuvanja.

Poseta arheološkom nalazištu Lepenski Vir

Lepenski Vir je arheološko nalazište na obali Dunava, gde je pronađena jedinstvena neolitska kultura. Ovde su otkriveni ostaci naselja, grobova i drugih zanimljivih artefakata.

Poseta ovom arheološkom nalazištu je obavezan deo turističke rute, zahvaljujući svojoj izuzetnoj istorijskoj važnosti i atraktivnosti.

Obilazak Homoljskih motiva i upoznavanje sa Danicom Veselinović

Homoljski motivi predstavljaju nezaboravno iskustvo za sve putnike koji žele da otkriju autentičnu srpsku kulturu. Danica Veselinović, koja je lokalni stručnjak za ovu oblast, će vas odvesti u fascinantan obilazak.

Upoznaćete se sa tradicionalnim srpskim zanatima, probati domaću hranu i uploviti u jedinstvenu kulturu koja tek čeka da bude otkrivena.

Recept za pripremu girica po starom beogradskom receptu

Girice predstavljaju omiljeno predjelo u srpskoj kuhinji i mogu se pronaći u gotovo svakom restoranu ili kafani. Po starom beogradskom receptu, girice se pripremaju od šarana, a začini se koriste po ukusu.

Sastojci:

 • 500g šarana
 • 1 jaje
 • 50g brašna
 • biber, so, beli luk, ulje

Gost emisije: Rozica Dragojlović, predsednica KUD Štula

U emisiji “Srbija koju volim”, imali smo čast da ugostimo Rozicu Dragojlović, predsednicu Kulturno-umetničkog društva Štula. Ona je sa nama podelila svoje lično iskustvo u održavanju i čuvanju tradicionalne srpske kulture.

Razgovarali smo o tome kako umetnost i kultura doprinose turističkom razvoju Srbije i kako svako može doprineti očuvanju kulturnog nasleđa.

Preporuka za posetu manastiru Tumane, tvrđavi Golubački grad, ergeli Ljubičevo i Viminacijumu

Srbija ima mnoge kulturne i istorijske atrakcije koje turisti ne smeju propustiti. Manastir Tumane, sa svojim predivnim izgledom i istorijom, je jedna od tih atrakcija.

Golubački grad, koji se nalazi na obali Dunava, takođe nudi izvanredan pogled sa svojih kula, dok poseta ergeli Ljubičevo pruža jedinstvenu priliku za interakciju sa konjima.

Viminacijum je antički grad u istočnoj Srbiji, sa ostacima rimskog naselja i drugih istorijskih atrakcija.

Zaključak

Srbija ima mnogo toga da ponudi turistima: od bogate kulture i istorije, do preukusne hrane i prirodnih lepota.

Nadam se da ste čitali ovo izdanje “Srbija koju volim” sa uživanjem i da ćete posetiti ovu predivnu zemlju sa otvorenim srcem i umom.

FAQ

 1. Koja je najpoznatija srpska jela?
  Najpoznatija srpska jela su ćevapi, pljeskavice, pasulj, sarma i burek.

 2. Šta je Lepenski Vir?
  Lepenski Vir je arheološko nalazište u Srbiji, gde je pronađena jedinstvena neolitska kultura.

 3. Kako se pripremaju girice?
  Girice se pripremaju od šarana, a začini se koriste po ukusu i mogu uključivati biber, so i beli luk.

 4. Kako posetiti Homoljske motive?
  Posetiti Homoljske motive možete kroz organizovanu turu ili sami, uz lokalnog vodiča.

 5. Gde se nalazi Viminacijum?
  Viminacijum se nalazi u istočnoj Srbiji, u blizini grada Kostolac.

Оставите одговор