Turizam

Baka Mica i Deda Svetino tradicionalno jelo – Beogradska svinjska rebra

U svojoj najnovijoj poseti našim predivnim bakama u selu, Baka Mica i Deda Svetino su nam oduševljeno pripremili njihovo omiljeno tradicionalno jelo – Beogradska svinjska rebra. Ovaj autentični recept, prenosi se generacijama unazad, a mi smo imali privilegiju da budemo svedoci kako se ovo ukusno jelo sprema u izvornom okruženju. U nastavku ćemo podeliti detaljan proces pripreme koje smo naučili od naših dragih bakica.

Uvod

Jedna od najomiljenijih emisija, koja se svake nedelje emituje iznova na 86 regionalnih televizija, je “Srbija koju volim”. Emisija predstavlja različita jela sa svih strana Srbije i otkriva mesta koja vredi posetiti. U današnjem članku, upoznaćemo vas sa jednim ukusnim tradicionalnim jelom, Beogradskim svinjskim rebrom koje je predstavio par baka Mica i deda Svetina.

Recept za Beogradska svinjska rebra od baka Micine i deda Svetine stare knjige recepata

Potrebno je oko 2kg rebara, slanine, začinskog bilja, bibera, belog luka, 2kg morske soli i belog vina. Prvo, rebarca se trebaju iseći na komade, zatim staviti u posudu punu vode i ostaviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Zatim u drugoj posudi treba se promešati začinsko bilje, slaninu, biber, beli luk i belo vino. Nakon toga se stavi malo vode sa kojom se sve ovo meša da dobijamo žućkastu tečnost. Rebra se zatim trebaju staviti u tu tečnost, da se najbolje impregniraju i ostaviti ostaviti da se mariniraju 24 sata. Za najbolje efekte, najbolje je držati marinadu u frižideru.

Nakon 24 sata jela, rebra treba staviti 2 sata u rernu na 200 stepeni. Nakon toga se posude izvade i rebra se prebacuju na grill u terasi i dodaju se kosani beli luk, maslinovo ulje i biber. Treba se peći na vrlo jakoj vatri – jer su već prepolovili na tavi. Ukupno bi trebalo potrajati nešto manje od sat vremena ili dok rebra ne budu gotova. Kao prilog uz rebra može se poslužiti kuvana ili pržena izdignuta krompira.

Recept je dostupan i u video formatu

Ako želite detaljnije upustvo u pripremi Baka Micini i Deda Svetininoj tradicionalno jelo, pogledajte video na sajtu www.srbijakojavolim.com. Možete videti svaki korak u pripremi ovog jela.

Kontakt informacija dostupna

Ako želite da stupite u kontakt sa ekipom koja stoji iza emisije Srbija koju volim, možete poslati e-mail na adresu info@srbijakojavolim.com. Možete se takođe informisati o novim receptima i mestima koje će emisija pokazati.

Sve prava zadržane od 2007.

Napominjemo da recept za Beogradsko svinjsko rebarce, kao i sva ostala jela otkrivena u emisiji “Srbija koju volim” su unikatni i autorski zaštićeni. Sva prava su zadržana od 2007 godine.

Ostali zanimljivi recepti dostupni iz knjige Baka Micine i Deda Svetine

Ako želite otkriti još mnogo ukusnih recepata iz knjige Baka Micine i Deda Svetine, posetite već spomenuti sajt www.srbijakojavolim.com i pronađite još mnogo interesantnih jela sa svih strana Srbije.

Zaključak

U današnjem članku upoznali ste se sa ukusnim tradicionalnim jelom, Beogradskim svinjskim rebrima, koje predstavljaju sami kulinarski majstori Baka Mica i Deda Svetina. Ukoliko pokušate spremiti ovo jelo, uvereni smo da ćete se iznenaditi i da će postati i vaša omiljena poslastica. Ako želite znati više o ovom i drugim jelima, posetite sajt www.srbijakojavolim.com.

FAQs

 1. Koje su najbolje priloge uz Beogradska svinjska rebra?
  A: Najčešće korišćeni prilozi uz ovo jelo su kuvani ili prženi izdignuti krompir.

 2. Koliko dugo traje mariniranje rebra pre pečenja?
  A: Preporučeni period mariniranja iznosi 24 sata.

 3. Šta može biti prilikom pripreme ovog jela?
  A: Pri pripremi ovog jela, bitno je voditi računa o vremenu pečenja rebra na jakoj vatri.

 4. Mogu li pronaći emisiju “Srbija koju volim” na društvenim mrežama?
  A: Da, možete pronaći emisiju na društvenim mrežama, ali najbolje je posetiti dugmete regionalne tv kompanije koje prenose ovaj program.

 5. Postoje li druge recepte od baka Micine i deda Svetine?
  A: Da, osim Beogradskih svinjskih rebra postoje i druga zanimljiva jela dostupna iz njihove knjige recepata, koje možete pronaći na sajtu www.srbijakojavolim.com.

Оставите одговор